Saturday, March 5, 2016

Лечение на лимфедем

Тъй като има много жени, които страдат от този проблем след операцията на гърдата и не знаят как да се справят с това, решихме тук да споделим нашия опит и това, което научихме покрай Руми.

Основното, което всички обясняват е как трябва ръката да се държи вдигната, колкото се може повече. Упражненията са изключително важни, защото единственият естествен начин да се радвижи лимфата е с движение на мускулите и с дишането. Ако имате наднормено тегло, трябва да се замислите за нов начин на хранене и за упражнения. Не трябва да се вдига тежко с тази ръка, не трябва да се мери кръвно на тази ръка, не трябва да се бият инжекции и като цяло трябва да се пази много. Дори и да не развиете лимфедем веднага, остава рискът да се появи след години, ако не внимавате и не се грижите за себе си.
Но това, което е най-важното е мануалният лимфен дренаж - това, което може да направи за вас професионалният масажист, не може да бъде заменено от машина.
В годините Руми посети различни масажисти, опита и Боуен терапия, но нищо от това не облекчи лимфедема. Последната година намерихме една жена - Бойка Павлова, която се оказа, че е единственият масажист, който наистина разбира от лимфедем и как да се третира това заболяване. Искаме да поясним, че нямаме лична изгода да правим реклама на Бойка, но тя беше единствения човек, който ни помогна с лимфедема. Тя прави специален масаж не само на дадената зона, а и на тялото, защото лимфната система е свързана, а също така прави и специална превръзка, която така стяга ръката, че лимфата се изтласква в правилната посока. За съжаление намерихме Бойка твърде късно, но за краткото време, в което правихме масажа и превръзката, видяхме подобрение в ръката на Руми. Ето така изглежда специалното връзване:
Тъй като нямахме възможност да водим Руми всеки ден на масаж, изкарахме курс при Бойка и успявахме да приложим нейните техники в домашни условия. Ръката ставаше по-малка, но както обяснихме по-горе, оказа се, че не се борим само с лимфедем, а с рак. 

Ето тук намерихме интервю с Бойка: 

А това е студиото и:

No comments:

Post a Comment